Shiatsu

Wat is Shiatsu?

Shiatsu is, zoals officieel omschreven door het Japanse ministerie van gezondheid, een vorm van manuele therapie met behulp van duimen, vingers en handpalmen, zonder gebruik van enig ander instrument.

Er wordt druk uitgeoefend op de huid om zodoende slecht functionerende organen te corrigeren, om de gezondheid te verbeteren en om specifieke ziekten te behandelen.
Het basisprincipe van de Japanse geneeskunde is duidelijk en eenvoudig: Pijn wordt veroorzaakt door een weerstand in de energie stroom, door teveel energie of door een tekort. Als de weerstand kan worden opgeheven, het overschot verspreid, of het tekort aangevuld, verdwijnt de pijn.

Door subtiele druk uit te oefenen op geblokkeerde energiestromen en ook door strekbewegingen uit te voeren, zal de lichaamsenergie (zich herverdelen) weer in balans komen en zowel lichamelijke als geestelijke klachten zullen verminderen of verdwijnen.

Naast de preventieve en genezende functie van Shiatsu; is een goed uitgevoerde behandeling vaak een weldadige en diep ontspannende ervaring.

Shiatsu is geschikt voor iedereen, van jong tot oud. Het is een mooie aanvulling op de reguliere geneeskunde en/of andere behandelmethodes. Shiatsu werkt verzachtend bij pijnklachten die niet of nauwelijks te genezen zijn. Denk aan reumatische klachten, spierspasmen. Verder is shiatsu effectief gebleken bij:

– rugpijn

– buikpijn

– nek- en schouderpijn

– RSI, tenniselleboog, golfarm

– maag- en darmklachten

– menstruatieklachten (hormonale onbalans)

– weinig energie